Partneri a inštitúcie

     

Dnes je piatok, 04.10.2024
František


Označovanie alergénov v stravovacích službách

Podľa predpisov SR i EÚ majú byť jedlá a potraviny obsahujúce alergény označené. Určuje to Smernica č. 2000/13/ES Európskeho parlamentu a Rady v znení Smernice č. 2003/89/ES a Smernice č. 2005/26/ES a výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, o označovaní potravín v znení výnosu č. 1761/2005 – 100 a výnosu č. 3069/2005 – 100, ( ďalej len  „potravinový kódex“).
Alergia na potraviny je odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine prirodzene nachádza alebo sa do nej dostane, či sa v nej vytvorí počas výroby, prípravy alebo trávenia.
Zákony požadujú vyznačovať v súvislosti s potravinymi a pokrmami len trinásť  hlavných alergénnych potravín a zlúčeniny kysličníka siričitého, ktoré sú skutočnými alergénmi, lebo nemajú bielkovinovú povahu.

 

ZOZNAM HLAVNÝCH ALERGÉNNYCH POTRAVÍN A ICH OZNAČENIE

 

 1. OBILNINY obsahujúce lepok  a výrobky z nich

 2. KÔROVCE a výrobky z nich

 3. VAJCIA a výrobky z nich

 4. RYBY a výrobky z nich

 5. ARAŠIDY a výrobky z nich

 6. SÓJA a výrobky z nej

 7. MLIEKO a výrobky z neho

 8. ORECHY a výrobky z nich

 9. ZELER a výrobky z neho

10. HORČICA a  výrobky z nej

11. SÉZAM  semená a výrobky z nich

12. SIRIČITANY sušené ovocie, ovocné konzervy, výrobky zo zemiakov

13. MÄKKÝŠE a výrobky z nich