Označovanie alergénov v stravovacích službách
Podľa predpisov SR i EÚ majú byť jedlá a potraviny obsahujúce alergény označené. Určuje to Smernica č. 2000/13/ES Európskeho parlamentu a Rady v znení Smernice č. 2003/89/ES a Smernice č. 2005/26/ES a výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, o označovaní potravín v znení výnosu č. 1761/2005 – 100 a výnosu č. 3069/2005 – 100, ( ďalej len „potravinový kódex“).
Alergia na potraviny je odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine prirodzene nachádza alebo sa do nej dostane, či sa v nej vytvorí počas výroby, prípravy alebo trávenia.
Zákony požadujú vyznačovať v súvislosti s potravinymi a pokrmami len trinásť hlavných alergénnych potravín a zlúčeniny kysličníka siričitého, ktoré sú skutočnými alergénmi, lebo nemajú bielkovinovú povahu.
ZOZNAM HLAVNÝCH ALERGÉNNYCH POTRAVÍN A ICH OZNAČENIE
1. OBILNINY obsahujúce lepok a výrobky z nich
2. KÔROVCE a výrobky z nich
3. VAJCIA a výrobky z nich
4. RYBY a výrobky z nich
5. ARAŠIDY a výrobky z nich
6. SÓJA a výrobky z nej
7. MLIEKO a výrobky z neho
8. ORECHY a výrobky z nich
9. ZELER a výrobky z neho
10. HORČICA a výrobky z nej
11. SÉZAM semená a výrobky z nich
12. SIRIČITANY sušené ovocie, ovocné konzervy, výrobky zo zemiakov
13. MÄKKÝŠE a výrobky z nich